dijous, 10 de gener del 2008

Espectacular difamació el passat 8 de gener a El Periódico.

On és el cap d'Esports d'El Periódico, a l'hora d'aplicar criteris de rigor informatiu a la seva secció? En una tertúlia sobre el Barça cridant com un boig maniàtic?

He donat un dia de confiança a aquest popular diari amb el qual ja m'havia ficat algun altre cop. Un diari que cada dia fa més fàstic per lo sensacionalista que s'ha tornat des de que el germà del Conseller Nadal, Rafael Nadal, n'agafà la direcció. I no vaig trigar a veure-ho quan van començar a aparèixer tot un seguit de portades molt gràfiques, un recurs del qual crec que no n'havien d'haver abusat tant.

I dic que els vaig donar un dia de confiança perquè m'esperava una correcció, una miserable fe d'errates com a mínim; unes disculpes, en definitiva per l'absoluta i denunciable difamació esportiva i periodística que es va produir el dia 8. La notícia: "Nadal té matemàticament a l'abast el número 1 a Austràlia". Aquesta titular és mentida, car no és cert, ni les raons que s'argumenten tampoc, ni tampoc el quadre que s'inventen. I és que se l'han inventat, com segurament han fet amb alguna notícia algun altre cop. Queden molt macos els quadres per il·lustrar i simplificar, però no per difamar.

I és que a més, qui signa l'article, és ni més ni menys, un tal Jaume Pujol-Galceran, autor del llibre "Rafael Nadal: Cronica de un fenómeno". O sigui, el fan número 1 del tennista espanyol. Si ja feia ràbia trobar-se de tant en tant -sobretot quan en Nadal saltà a la fama- pàgines senceres parlant de com havia entrenat el tennista, com fa rabia trobar-se-les de com entrena el Barça, com si no hi haguéssin més esdeveniments esportius al món; imagineu-vos trobar pràcticament tota una pàgina sencera signada per un tio que no té la més mínima idea de tennis difamant sense cap tipus de rigor.

Això és com quan saltà també a la fama en Fernando Alonso. Ja només de ser espanyol i destacar esportivament, a l'igual que el tennista, ja veus com comencen a sortir com a bolets desenes de milers d'experts en fòrmula 1 -començant per Telecinco- de sota les pedres. A l'igual que amb Nadal, o quan va aparèixer l'estrany Muelegg. Tothom s'apunta al carro i ja veus, com sempre, una espècie de campanya de màrqueting des dels diaris i la televisió que exalça un ídol a la categoria de Déu. A partir d'aquí es creen unes expectatives i una sobrevaloració, que en el cas de no copmplir-se es transformen en una espècie de fracàs social. I no ens ho perdem, la premsa després els hi dóna la primera coça. És el cas de la selecció de futbol espanyola cada vegada que juga una competició; molta moral i molt d'enganyar dient que està en totes les apostes de favorits i després el cagarro nacional -d'Espanya-. Ja els està bé, també.

Si jo fos la presidenta del club de fans de l'Avril Lavigne de Catalunya i m'encarreguéssin un article d'una plana sobre ella , ja per començar hauria de ser d'opinió, perquè molt parcial no podria ser, i com a mínim, em sembla que a banda d'apreci, estaria bastant més documentada o, si més no, segur que alguna cosa arribaria a encertar.

Aquest tal Pujol-Galceran, sap de què va això del tennis, o només és fan de Rafael Nadal? Ha entrat a la pàgina web de l'ATP per mirar la classificació? I s'ha assabentat que els canvi que hi hagin pogut haver des del Masters de Shanghai són més que mínim; és a dir, que la classificació pràcticament és la mateixa que la de fa dos mesos? Sap què és un màsters? perquè surt ara amb aquest titular sensacionalista i difamador a dir que Nadal podria ser el número 1 després de l'Aus Open, i no fa dos mesos? Què passa, que algú li ha dit que Federer està malalt i arribarà justet? Se n'adona que Federer té 7.180 punts i no 6.180 -només amb això tot el que es diu a l'article és mentida; Nadal 5.780 i no 5.530 i que encara que Federer no participés a l'Open i Nadal el guanyés, Federer seguiria essent el primer del món? Se n'adona que els càlculs que s'ha tret de la màniga de la suma de punts, és errònia perquè no en té ni idea del funcionament de les puntuacions en el circuit professional de tennis, ni molt menys de que es puntua també en funció de la ronda a la que va arribar el jugador l'any anterior?

I de tot això, ningú en tota la secció d'esports se n'ha adonat? O és que no hi ha ningú a la secció d'esports que no sàpiga res de res de tennis? I el responsable? I les declaracions que surten pel mig, d'on les han tret? Però de veritat, ningú no se n'ha adonat que en quadre no hi ha ni una sola dada certa a banda dels noms dels jugadors i de l'Open???

Estem pel rigor i la professionalitat o bé per la farsa i pel morbo de matxacar a no sé quins jugadors per veure si els dona per omplir els diaris de notícies? Lamentablement, és ben cert que avui la professió de periodista està en descrèdit. Que trist. Jo me'n vaig a escoltar una estona l'Avril.

1 comentari:

jaume pujol-galceran ha dit...

Hola Veu de Mel, he vist el teu escrit sobre la informació que vaig publicar el passat dia 8 de gener del 2008 a El Periodico de Catalunya sobre la possibilitat que tenia Rafael Nadal de ser numero 1 del mon a Australia. He de dir-te que les possibilitats eren les que explicavem al gràfic perque, com tu ja deus saber, quan comence el torneig, l'ATP resta el puntos guanyats l'any anterior (1000 en el cas de Federer campió y 250 en el cas de Nadal que va arribar a quarts). Fent aquests comptes Nadal ès quedava nomès a 650 punts del numero 1 rao que permetia fer numeros i pensar que si Federer fallava i Nadal arribava a la final o guanyava el titol podia ser número 1 com es deia a la informació. Em sap greu haver llegit una critica tan destructiva i sense fonament, però cadascú ès lliure d'escriure el que vulgui.