dijous, 24 de gener del 2008

Maria Sharapova

Després del disgust de la derrota de la Tamira Paszek, m'he seguit mirant amb valentia l'Aus Open. I dic amb valentia, perquè si no et quedes a veure de matinada algun partit, te'l grabes i el veus per la tarda tot aguntant-te la sobera. Per exemple avui veia un espectacular Ana Ivanovic vs. Venus Williams; amb victòria per a la primera, afortunadament. Molt clarament, a mi no m'agraden les germanes Williams aquestes, ho sento. La Venus encara s'aguanta més o menys; però és que la Serena m'ha fet una ràbia espectacular des de sempre, arrogant, creguda i amb ànim d'ostentar. A sobre fa uns anys ho guanyava tot, menysmal que li va donar per apartar-se de les pistes i ara que ha tornat, el tennis ja ha arribat a la seva altura; perquè li reconec, amb ella va arribar una nova època a la WTA; va canviar l'estil de joc (ara compta molt la preparació física, es sobreposa la potència) i va aconseguir desplaçar el tennis clàssic i tècnic, per exemple de la Martina Hingis, que va notar el canvi també a la represa. Les noves tennistes però, ja s'han posat al dia després del factor sorpresa i ara, la minúscula Henin (Ju-Ju) amb una conbinació de físic i tècnica arrassa a les pistes i fa fora la Williams.

Bé al que volia anar, si la Justine Henin ha guanyat tots els partits que ha disputat des del Wimbledon del 2007, qui ha tornat a les pistes després d'una dissortada lesió ha estat la Maria Sharapova, la nostra estimada MaSha. I és que a més ho ha fet amb moltíssima més força que abans; incombustible, sorprenent. Sí, segueix essent la nena maca, creguda però sobretot, bona jugadora. L'única que des del Masters femení del 2007 tenia clares opcions de desbancar la Ju-Ju. A la final, 5-7, 7-5 i 6-3 a favor de la belga que només va veure clara la victòria quan la benzina de la retornada Maria s'esgotava degut a la manca de ritme després no ja de tot el torneig amb l'accelerador posat, sinó de la parada física per lesió.

Però en aquest Aus Open, la russa ha arribat encara més forta que al Masters, i no hi ha hagut rival que l'hagi pogut aturar. Ara mateix és la gran favorita per endur-se el Grand Slam, evidentment perquè és la número dos; i perquè en la final anticipada ha derrotat en un dels millors partits de la seva carrera la belga Henin; que tot i no estar massa encertada en alguns cops, és la número 1 i ho ha fet valdre fins el Ceraco abrumador del segon set.

Número 2? final anticipada? Sembla una difamació. Òbviament, la MaSha no és la número 2 del rànking; i no és que m'hagi fitxat El Periódico per especular precisament del que criticava en anteriors articles. Efectivament, la Maria ocupa el lloc cinquè ara mateix amb 2956 punts, a 3474 punts de la primera, la Justine Henin. En tennis molt més que un absime de distància. Ara bé, jo interpreto aquesta plaça, com una plaça molt virtual, com quan a la Fòrmula 1, comencen a entrar cotxes al Pit Box i sempre queda un virtualment primer fins que ell no s'atura també a repostar.

Està clar, que la Maria, ocupava el lloc número 2 del rànking l'any passat després de les derrotes més doloroses de la seva carrera, precisament la final de l'Aus Open passat (2007), quan va ser arrassada per la Serena Williams -que ja ha caigut, amb la conseqüent pèrdua de punts i.. ai! que no l'agafi la Hantuchova!-. Moment perfecte per aturar-se a repostar i, en el seu cas, per omplir el dipòsit a vessar, del tot. Mentretant, podem dir que les tres jugadores que té per davant fins el número 2 (Sveta, l'Ana -l'esportista femenina amb més visites a la seva plana web- i la Jelena) li han anat "guardant la cadira" fins que torni, doncs l'actual núm. 2, l'Sveta Kuznetsova amb 3810 punts ja fa dies que va ser eliminada; avui mateix la Maria pot derrotar la Jelena (3390 punts) i arribaria a una hipotètica final, amb l'única que podria aguantar més setmanes per sobre d'ella, l'Ana Ivanovic (3516 punts). Val a dir que la Maria, de guanyar el torneig -i s'ho mereix- sumaria 300 punts, plataforma ideal per encarar ja en els propers dies, l'assalt un altre cop al número 2... el lloc que li correspon o potser ha posat suficient benzina per arribar més amunt?

Per sobre de totes, encara l'espectacular Justine Henin, que amb només 16 torneigs jugats, va primera a 2620 punts de la segona, amb un grapadet de punts que s'emportarà tot i haver estat eliminada (no va jugar l'últim Aus Open). Com en Roger Federer, una jugadora que duu tants punts a la segona, està tennísticament, un esglaó per sobre de la resta, d'aquí que hagi guanyat tots els partits de l'últim semestre. Però haurà d'estar alerta, perquè torna una número 2 amb possibilitats reals de disputar-li l'hegemonia -no com a l'ATP-, torna Maria Sharapova.