dijous, 3 de maig del 2007

L'aquapark de la comunicació

Si recordeu fa uns dies, o uns articles, que varem comentar l’afer Libby Lenton, la que hem considerat la millor nedadora de lluny del passat mundial de Melbourne encara que no sigui sant de la nostra devoció.

La cosa estava en que restavem a l’espera del veredicte sobre el nou WR en 100 lliures que ella mateixa va batre a la competició bianual “Duel in the Pool” entre USA i Austràlia. L’idea és que hauria d’ésser acceptat. Però sembla ser que a la FINA, han volgut posar-se per sobre del bé i del mal. És a dir que contra més la gent el donava per bo, menys l’han volgut ratificar; potser perquè no quedés com un amén. El motiu o l’excusa és que no pertany a una competició oficial de la FINA. Mal regal de noses per l’aussie. La decisió dona lloc a moltes interpretacions, i sembla que els qui no volen acceptar la validesa de la marca ho justifiquen posant Michael Phelps pel mig (va fer de llebre, diuen). No creiem que allò fos cap marató ni que la Libby s’esforçi menys que ara quan realment s’hi juga alguna cosa. D’alguna manera crec que sí que hi ha tingut alguna influència, com a mínim hem d’admetre que pot haver-la tingut. Això però, no ens ha de fer perdre de vista que la marca l’ha fet ella i no ell.

A nivell oficial, l’argument havia de ser una mica més consistent per part de la FINA. Dícese doncs, que seguint amb l’intent de donar fonament a què no es podia considerar un esdeveniment oficial, es diu que hauria estat fruit d’una interpretació de la regla “GR 9.6.1.2.”. Els aficionats s’han espavilat a dir que realment ha estat si de cas, una interpretació de la regla massa estricte, o sigui, forçada. Sobre aquesta qüestió, amb franquesa, hem anat a cercar la regla aquesta dels nassos, i no n’hem acabat de treure l’entrellat. La veritat és que s’olora que aquesta només ha estat una excusa per negar-li el plaer a la nedadora australiana. Hi ha d’haver algun altre motiu de rerefons; com passa sempre, no és per aixecar la llebre, però recordem que la Libby és dona i hi ha gent que encara viu al propassat mil·leni.

Fora d’aquesta remota regla, per quin mitjà hem tingut quelquina notícia d’això? Evidentment, perquè va sortir a primera plana del telenotícies i els mitjans escrits. Juas! Tampoc esperavem això, però són aquelles tristes tres línies remotament perdudes entre fulles i fulles les que fan treure de polleguera. Ah! Anem al “bàndol nacional”. És el cas més frapant. Notícia de El País, el diari més venut de l’Estat espanyol. I consti el joc de paraules amb venut.

Titular: “No vale que Phelps sea la liebre

Subtitular: “Libby Lenton, desposeída del récord del mundo en 100 metros libres

El titular en sí ja comença a denotar l’inexperiència del qui escriu, encara no l’inutilitat, però sí el gir cap a “l’estil rosa” de l’actual periodisme esportiu. Recordeu-me que algun dia parlem dels titulars d’aquells que es fan dir “diaris gratuïts”, que pots trobar-te com una mala herba al metro, tren o d’altres. Passem a fer un comentari de text del redactat ja en sí de la notícia:

Notícia: No valió que el mejor nadador del mundo actual, Michael Phelps, fuese de liebre a su lado. La nadadora australiana de 21 años, Libby Lenton,…

Ja comencem malament: si anem a l’arxiu internacional de documentació, és a dir, si anem al google, trobarem rapidament que l’amiga Lisbeth, és nascuda el 28 de gener de 1985. Pertant, 22 anys. Aquest primer error és perdonable; però no veient la consecució dels següents. Seguim:

…ha sido desposeída del título en 100 metros libres que consiguió el pasado tres de abril en los campeonatos del mundo disputados en Sydney.…

Ohh! Qui escriu, realment sap què és el que està escrivint? Com a mínim creiem que se n’ha adonat de que parla de natació. Llàstima que no hi entengui ni un borrall: al subtitular, ens deia que la Libby havia estat desposeida del WR en 100 lliures, mentre que ara a més a més, o per contra -ja no sabem si s’està corregint a ell mateix – s’inventa que també ha estat desposeída (li tira la paraula) fins i tot del títol de 100 metres lliures que va aconseguir a Sidney… ha dit Sidney? Avanço que amb malesa, més val que se segueixin dedicant al futbol que el deuen dominar més.

Diverses coses: si s’està referint als campionats del món, que per cert, varen ésser a Melbourne, ara s’equivoca de data. Si que va fer el rècord el 3 d’abril, però en la competició “Duel in the pool” entre USA i Austràlia ara si, a Sidney. Total, un desastre. Et vol dir una cosa, te’n diu una altra equivocadament i al final crea una gran confusió. Deduïm que tristament la seva documentació podria haver estat el YouTube, que algú li ho hagués explicat, l’inexacte còpia d’algun altre article en una altra llengua, begudes més que isotòniques… però en cap cas la visualització de l’històric mundial de natació. Seguim:

…La Federación Internacional de Natación (FINA) ha anunciado que, en contra de lo dicho durante los mundiales, el tiempo no tiene carácter oficial porque lo había conseguido en prueba mixta de relevos 4x100 entre Australia y Estados Unidos. En el último tramo de la carrera, Lenton se emparejó con Phelps, que iba en la calle de al lado. Éste pudo servir de liebre y permitió a Lenton rebajar en 31 centésimas la anterior plusmarca.…

Aqui l’home afina una miqueta més. Desgraciadament, l’home segueix en el seu núvol on qualsevol cosa té sentit i emmarca aquesta prova mixta de relleus en el context del propi mundial. No se n’adona que no pot ser que hi hagi una prova mixta en un mundial, ni molt menys que només hi hagin dues seleccions. (les altres sis, què, havien estat desqualificades o s’estaven assecant les calces?) Escassos coneixements de natació, doncs. M’agrada que digui això de l’últim tram de la cursa. Ah! El Cahper de Baltimore va aparèixer del no-res i es va posar al costat de la Libby els últims metres, -ja ho tenen això els cahperotes- per putejar. Clar exemple d’una actitud masclista per part de Phelps…? Siguem benevolents i entenguem “últim tram” com a últim relleu del relleu mixt. L’última dada, és la primera que encerta en tot el text. Efectivament, 31 centèsimes. Acabem:

…Libby Lenton rebajó la marca de Britta Steffen en 31 centésimas aunque al final los 52.99 en 100 metros libres no entrarán en la historia. La australiana se fue de Sidney con medalllas en 50 metros libres, 100 metros mariposa, 100 metros libres, 4x100 libres y 4x100 estilos”

Aquest final, a mode de resum és de traca i mocador, per treure’s el barret. Afortunadament, qui sigui que hagi escrit això em sembla que no ha signat l’article. Ja hem dit que el mundial ha estat a Melbourne i no a Sidney; sí que s’ha endut aquestes cinc medalllllles, per la seva informació, totes d’or. Però, no havíem –o havia ell, concretament- quedat en què havia estat desposeída del títol de 100m lliures unes línies més amunt? Jo, l’escolliria perquè anés al web de la FINA i es llegís l’article “GR 9.6.1.2.”. Aleshores em posaria a fer rituals davant seu i, com si em dirigís a l’oracle, li demanaria que si us plau, m’il·luminés amb la seva interpretació d’aquest.